Kåren


Kåren finns i Kårhuset (det röda huset på campus) och är studentkårens restaurangverksamhet. Den drivs av studenter, för studenter. Kåren har ett café, en pub och en nattklubb med studentvänliga priser samt rabatter för dig som medlem i studentkåren. Föreningar brukar även hålla sittningar där och anordna LF-pubar. En LF-pub är en pub där föreningen får bestämma tema och hålla i aktiviteter under kvällen. Ibland erbjuder Kåren specialmat, dryck och annat som hör till temat.

Dagpuben

Dagpuben är Kårens dagsverksamhet. I dagpuben kan du köpa det billigaste kaffet på campus, matiga baguetter eller bara sätta dig ner för att studera tillsammans med dina kurskamrater.

Dagpubens öppettider:
Måndag-fredag 08:30-15:30

Kvällspuben

Kvällspuben är Kårens kvällsverksamhet. På Kåren anordnas det pubkvällar tre gånger i veckan. Ungefär en gång i månaden öppnas även dörrarna till den stora salen för en fest med DJ:s, ett stort dansgolv oc minst tre barer. Kårens fester brukar locka 500-900 personer och är en stor del av utelivet för studenter på campus i Västerås. Ifall du är intresserad av att boka en sittning på Kåren så kan du göra det här!

Engagera dig


Det finns flera olika uppdrag som man som student kan söka till i Kårens verksamhet.  De olika uppdragen belönas på olika sätt; vissa är arvoderade, vissa är helt ideella och andra ger särskilda förmåner. Några av posterna belönas exempelvis med ett så kallat VIP-kort. Detta ger innehavaren 30% rabatt på allt denne köper hos Kåren samt gratis inträde på alla fester för sig själv och en till person.

Dagpubare

Dagpubare kallar vi de som arbetar i vårt eget café, Dagpuben. Här serveras exempelvis baguetter, sallader, kaffe och fika. Denna tjänst är arvoderad på timlön, vilket gör det till ett utmärkt extrajobb eftersom det även går väldigt bra att kombinera med studier. De ordinarie dagpubarna jobbar ett visst antal pass i veckan och belönas med ett eget VIP-kort under tiden de jobbar. Det går också att jobba som extrapersonal och då hoppar man in när någon av de ordinarie inte kan jobba. Vanligtvis jobbar man några pass i månaden.

Dagpubsansvarig

Dagpubsansvarig är den person som har ansvar för Dagpuben. Den ser till att dagpubare anställs och lärs upp, lägger schema samt beställer in varor till dagsverksamheten. Uppdraget är en heltidstjänst som löper under ett läsår (10 månader) och brukar utannonseras på vårterminen. Under den tid som en dagpubsansvarig arbetar så belönas hen också med ett eget VIP-kort. Efter att året har gått får hen även ett så kallat permanent VIP-kort som gäller för obestämd framtid.

Serveringsansvarig

Serveringsansvariga är ansvariga för att Kårens kvällsverksamhet rullar på. De finns på plats under kvällarna, beställer mat och de lägger scheman. De ser till att det finns kårare för alla kvällar och att kårarna trivs när de är på Kåren.

Som serveringsansvarig får man många nya erfarenheter, inte bara i hur man driver en pub och nattklubb utan även i ledarskap och kommunikation. Dessa tjänster är på 20 timmar i veckan, vilket gör det till ett bra extrajobb. Serveringsansvariga brukar vara fyra till antalet och arbetar normalt sett i ett år.

Under tiden en serveringsansvarig arbetar så får hen samma fördelar som de som innehar ett VIP-kort och när året är klart så belönas personen med ett permanent VIP-kort som gäller för obestämd tid.

Drinkbarsansvarig

Drinkbarsansvariga är de som har hand om drinkbaren under kvällarna. De blandar drinkar och säljer shots. Drinkbarsansvariga arbetar ett visst antal pass i månaden och belönas då med ett eget, temporärt VIP-kort under tiden de arbetar. Detta kort ger innehavaren 30% rabatt på alla sina inköp på Kåren samt gratis entré till nattklubben för personen själv och en gäst.

Kårare

Kårare kallas de personer som arbetar helt ideellt på Kåren. De arbetar kvällstid under Kårens pubkvällar eller nattklubbar. De hjälper till i köket, i baren och med andra uppgifter som behöver göras under kvällen. Kårarna kan välja helt fritt vilka kvällar de vill jobba och skriver upp sig på en kväll i taget.

Att kåra, som det kallas, är ett väldigt bra sätt att lära känna nya personer och få arbetslivserfarenhet. Kanske är du nyfiken på hur en pub eller nattklubb fungerar. Som kårare får du veta det!


Föreningar


Vid Mälardalens högskola finns det en stor mängd linjeföreningar och studentföreningar som arbetar för att göra din studietid så bra som möjligt.

Läs mer

Linjeföreningarna är knutna till särskilda program vid högskolan och det är ideellt engagerade studenter som driver dem. Linjeföreningarna arbetar till största del med utbildningsbevakning, men de anordnar även studiesociala aktiviteter. Genom sina faddrar fyller de dessutom en viktig funktion för de nya studenterna vid introduktionen på högskolan.

Studentföreningarna i sin tur är inte knutna till något särskilt program. De arbetar istället med att anordna sportaktiviteter, fester, eller informera om saker som exempelvis säkert sex. När du kommit in i ditt nya liv som student kan du också engagera dig för att göra livet bättre för dina medstudenter!

För att komma åt olika föreningsfunktioner och läsa ytterligare om de olika föreningarna i Västerås kan du klicka här.


Rookieperioden


Rookieperioden är till för gamla och nya studenter vid Mälardalens högskola. Mälardalens Studentkår vill att du och alla andra studenter ska starta varje termin på bästa möjliga sätt.

Läs mer

Först och främst är det meningen att rookieperioden ska välkomna samtliga nya studenter till Mälardalens högskola. Det görs genom ett gediget samarbete mellan studentkåren samt alla linjeföreningar och studentföreningar. Rookieperioden är fylld av olika evenemang och aktiviteter för att du som ny student ska känna dig välkommen in i studentlivet och den studentkultur som vi har i Västerås.

Tradition och kultur


Kåren har såklart även en del egna traditioner varav vissa är mer vanligt förekommande än andra. Kårare som arbetat ett visst antal pass får exempelvis ett speciellt tygmärke att fästa på sin ovve. Det första märket delas ut efter 10 kårpass och sedan finns det andra milstolpar desto fler pass en väljer att kåra.

Restaurangansvarig
Josefine Helsing
Telefon: 021-10 15 79
E-post: restaurang@mds.mdh.se


Studentterminologi

Här hittar du flera termer som kan vara bra att kunna inför din framtida tid som student på Mälardalens högskola.

Ovvekultur

Precis som vid många andra högskolor och universitet så finns det en ovvekultur på Mälardalens högskola. Ovven är en symbol för studentlivet och en viktig del i ditt liv som student. Den följer med dig på alla evenemang som anordnas på campusorterna och vid alla utlandsphester du beger dig på. Ovven får inte tvättas i maskin utan den bär med sig alla dina bra och mindre bra minnen. Enda sättet att tvätta ovven är genom att ha den på sig vid bad eller dusch. Många studenter samlar på olika märken som visar vilka äventyr de begett sig ut på och det finns en hel köpes- och byteskultur kring märken vid högskolan.

Rookiesymbol

Under rookieperioden (introduktionsveckorna) vid Mälardalens högskola får de nya studenter som börjar vid högskolan bära en form av symbol som visar vilket program de tillhör. Det gör så att de nya studenterna går att känna igen och så faddrarna enklare kan bedriva sitt arbete för att se till så att alla nya studenter får en så bra start som möjligt.

Lambo

En lambo är en dryckeslek där studenter kallar upp en annan student för att dricka upp sin dryck till sång. Sången håller på så länge som studenten dricker sin dryck. Leken är frivillig och fungerar mer som en rolig grej i goda vänners lag.

Maskotar

Varje linjeförening på Mälardalens högskola har en maskot. Den speglar ofta det förhållningssätt och den kultur som finns inom föreningen. Under rookieperioden brukar linjeföreningarna be sina rookies stjäla maskotar från andra linjeföreningar som en utmaning. Ifall en rookie lyckas sno en maskot brukar den linjeförening som maskoten blev stulen från få utföra någon form av spex för att få tillbaka den.

Ös-kulturen

Detta är en kultur som vissa föreningar har på Mälardalens högskola. Den innebär att specifika personer ur föreningen dyker upp på framförallt rookieperioden. De har lite olika klädnad beroende på förening men går oftast att känna igen på deras solglasögon och allvarliga ton. De brukar i allmänhet vilja bli lämnade i fred om inte de själva initierar kontakt.

Sittning

Under din studietid är sannolikheten stor att du kommer delta på åtminstone någon sittning. På högskolan anordnas det fulsittningar och finsittningar. Det som skiljer dem åt är upplägget av sittningen, där fulsittningen tillåter ovve och generellt sett brukar ha enklare mat medan finsittningen oftast brukar innehålla en finare middag och kostymklädsel.

Utlandsphest

En utlandsphest är en inte så ofta utomlands trots namnet men närmare sagt en annan stad i de flesta fall. Att åka på en fest i en annan stad kan man alltid göra och det kallas att utlandsfesta. En utlandsphest är en fest som någon förening på viss ort anordnar just för att folk från andra städer ska komma till. Exempel på några stora av dessa är; Absolut Gotland, Sjöslaget, Tjällosningen, och Syndafloden. Men får självklart inte glömma de som arrangeras från MDH, i Västerås anordnar Phestmästeriet Gurkfejden och i Eskilstuna håller Sexmästeriet i Eskilstuna Winter Games som är populära resmål för studenter från alla olika håll.

Dryckeslekar

Här nedanför hittar du flera av studenternas populära dryckeslekar och deras officiella regler i Västerås. Samtliga dryckeslekar går givetvis att delta i även om man inte förtär alkohol.

Beerpong

6 Stadiga muggar i en triangelformation med valfri vätska. Kan spelas med en eller två bollar per lag. För att avgöra vem som börjar gäller en hederlig match av sten sax påse där vinnaren väljer vem som startar.

När man kastar får varken hand eller armveck gå över bordskanten (det bestäms innan matchen vad som ska gälla beroende på storleken på det bord som används). Från och med att bollen har kommit i kontakt med muggen tills att den nuddat vätskan får man blåsa i muggen för att försöka få ut bollen. När det kommer till studs är det lite av ett gentlemannaspel. Studsar du bollen mot bordet eller annat föremål och den landar i en mugg räknas detta som två muggar. Dock får mottagarlaget efter första studsen slå bort bollen.

Om ni kör med två bollar och båda landar i samma räknas detta också som två muggar plus att kastarlaget får tillbaka båda bollarna och får köra igen. Undvik gärna studs om ert lag redan ligger före. Beroende på spelplan får man avgöra hur man vill göra med tillbakarullningar. Snor man tillbaka bollen efter ett kast får man göra ett trickshot som är ett kast där man gör det svårare för sig själv genom att stila. Det kan exempelvis vara att man kastar under benet, bakom ryggen eller studsar mot en vägg. Sätter man ett trickshot räknas det som två muggar!

När sista muggen är satt på något lag får man försöka komma ihåg vem som började. Då kan motståndarlaget få en chans till. Sätter de då sista muggen på det andra laget så börjar det om med en mugg per lag tills någon vinner!

Caps

Införskaffa kapsyler utan folie, stora glas och en hel del dryck av valfritt slag samt ett gäng vänner. Sätt er sedan i en ring med ett bens avstånd från glasen som står uppställda i en cirkel i mitten.  Varje person fyller upp varsitt glas med valfri dryck och sedan ställs det ett glas i mitten som samtliga deltagare får fylla på.

Själva leken går till som så att varje deltagare sitter med benen i kors och en kapsyl i handen. Målet är sedan att sätta kapsylen i valfritt glas. Vid en träff svarar ägaren till glaset med ett returkast. Vid en miss dricker man ur sitt glas och tömmer det på kapsyler.

Gas Gas

Införskaffa valfri dryck, stora plastglas, två pingisbollar och ett gäng med vänner. Fyll samtliga glas förutom två med dricka och ställ glasen sporadiskt på ett bord. Ställ er sedan runt bordet. Personerna mitt emot varandra börjar med varsin pingisboll och ett tomt glas. Nu är ni redo!

Du ska försöka studsa pingisbollen och sätta den i det tomma glaset. Träffar du på det första försöket så får du skicka glaset till vem du vill. Skulle du missa att sätta bollen efter första försöket skickar du glaset till personen på din vänstra sida. Skulle du träffa ett av glasen i mitten måste du dricka upp innan du får fortsätta. Ditt mål är att sätta ditt tomma glas i det andra tomma glaset, och det kan endast ske om personen på din vänstra sida har det andra tomma glaset. Lägger någon sitt tomma glas i ditt måste du snabbt ta ett glas från mitten och dricka upp innehållet i det glaset. Efter det fortsätter du med det glaset du druckit ur. Det andra glaset skickas till personen mittemot. Glöm inte att sätta igång låten Gas Gas av Goran Bregovic!

Treman

Steg 1: Se till att du har skaffat dig ett stort förråd av dryck. Vad som helst funkar.

Steg 2: Leta reda på någon som kan spelet och lycka till med att lära dig.

Fia med punsch

Införskaffa ett Fiaspel (ju större desto roligare). Byt ut spelpjäserna mot snapsglas eller lagom stora glas. Bestäm vem som ska börja. Spela som vanligt Fia men med skillnaden att man dricker det man har i glaset då man antingen får en knuff eller går ut med spelpjäsen. Pjäser som hamnar i boet skall fyllas på och tas i bruk igen när tillfället ges. Spelet är slut när punschen är slut hos samtliga deltagare.

© Mälardalens Studentkår

Webbproduktion: Alles Web AB, Västerås