STUDENTLIV

Eskilstuna

The Kår on Tour är för dig som studerar i Eskilstuna och vill vara med på roliga aktiviteter tillsammans med andra studenter i staden.

En gång i månaden håller två linjeföreningar tillsammans i en LF-pub full med roliga teman, aktiviteter och studentmat till ett schysst pris. Exempel på teman som varit är: Tentaångest, Saint Patrick’s Day och Pyjamasparty. Under resten av läsåret hålls andra kvällsaktiviteter så som Open Mic och Välkomstfesten.
Vi ser även till att du kan ta dig till och från Västerås under Kårens större kvällar. Mer information om evenemang hittar du under fliken kommande evenemang.

Qårhuset, på smedjegatan 32, är där studentkåren håller till i Eskilstuna.

I Qårhuset finns kårexpeditionen, studentkårens kontor samt Volvorummet på tredje våningen.

På första våningen finns ett stort pentry och en matsal för både studier och festaktiviteter. I studentkårens lokal Kårlyan arrangeras det film- och spelkväller. Utöver detta finns det konferensrum och förråd för linjeföreningar.

Framtiden för Eskilstuna

Vi arbetar för att ha ett nytt kårhus i staden, men kan inte delge ett konkret datum för öppning i dagsläget. Du kan läsa mer här.

Västerås

Kåren finns i Kårhuset (det röda huset på campus i Västerås) och är studentkårens restaurangverksamhet. Den drivs av studenter, för studenter. Kåren har ett café, en pub och en nattklubb med studentvänliga priser samt rabatter för dig som medlem i studentkåren. Kårens nattklubb är en av Västerås största och slår upp sina portar på utvalda fredagar och lördagar. Under festkvällarna fylls lokalerna av dans och festsugna studenter. Festerna har varierande teman med väl utvalda DJs på plats. Vill du ta det lite lugnare så finns puben i anslutning.

Föreningar brukar även hålla sittningar där och anordna LF-pubar. En LF-pub är en pub där föreningen får bestämma tema och hålla i aktiviteter under kvällen. Ibland erbjuder Kåren specialmat, dryck och annat som hör till temat.

Café Kåren

Cafét är Kårens dagsverksamhet. I cafét kan du köpa det billigaste kaffet på campus, matiga baguetter eller bara sätta dig ner för att studera tillsammans med dina kurskamrater.

Café Kårens öppettider:
Måndag-fredag 08:30-15:30

Kvällspuben

Kvällspuben är Kårens kvällsverksamhet. På Kåren anordnas det pubkvällar tre gånger i veckan. Ungefär en gång i månaden öppnas även dörrarna till den stora salen för en fest med DJ:s, ett stort dansgolv oc minst tre barer. Kårens fester brukar locka 500-900 personer och är en stor del av utelivet för studenter på campus i Västerås.

Engagera dig

Det finns flera olika uppdrag som man som student kan söka till i Kårens verksamhet.  De olika uppdragen belönas på olika sätt; vissa är arvoderade, vissa är helt ideella och andra ger särskilda förmåner. Några av posterna belönas exempelvis med ett så kallat VIP-kort. Detta ger innehavaren 30% rabatt på allt denne köper hos Kåren samt gratis inträde på alla fester för sig själv och en till person.

Cafébiträden

Cafébiträden kallar vi de som arbetar i vårt eget café. Här serveras exempelvis baguetter, sallader, kaffe och fika. Denna tjänst är arvoderad på timlön, vilket gör det till ett utmärkt extrajobb eftersom det även går väldigt bra att kombinera med studier. De ordinarie cafébiträden jobbar ett visst antal pass i veckan och belönas med ett eget VIP-kort under tiden de jobbar. Det går också att jobba som extrapersonal och då hoppar man in när någon av de ordinarie inte kan jobba. Vanligtvis jobbar man några pass i månaden.

Caféansvarig

Caféansvarig är den person som har ansvar för cafét. Den ser till att cafébiträden anställs och lärs upp, lägger schema samt beställer in varor till dagsverksamheten. Uppdraget är en heltidstjänst som löper under ett läsår (10 månader) och brukar utannonseras på vårterminen. Under den tid som en caféansvarig arbetar så belönas hen också med ett eget VIP-kort. Efter att året har gått får hen även ett så kallat permanent VIP-kort som gäller för obestämd framtid.

Serveringsansvarig

Serveringsansvariga är ansvariga för att Kårens kvällsverksamhet rullar på. De finns på plats under kvällarna, beställer mat och de lägger scheman. De ser till att det finns kårare för alla kvällar och att kårarna trivs när de är på Kåren.

Som serveringsansvarig får man många nya erfarenheter, inte bara i hur man driver en pub och nattklubb utan även i ledarskap och kommunikation. Dessa tjänster är på 20 timmar i veckan, vilket gör det till ett bra extrajobb. Serveringsansvariga brukar vara fyra till antalet och arbetar normalt sett i ett år.

Under tiden en serveringsansvarig arbetar så får hen samma fördelar som de som innehar ett VIP-kort och när året är klart så belönas personen med ett permanent VIP-kort som gäller för obestämd tid.

Baransvarig

Barsansvariga är de som har hand om drinkbaren under kvällarna. De blandar drinkar och säljer shots. Barsansvariga arbetar ett visst antal pass i månaden och belönas då med ett eget, temporärt VIP-kort under tiden de arbetar. Detta kort ger innehavaren 30% rabatt på alla sina inköp på Kåren samt gratis entré till nattklubben för personen själv och en gäst.

Kårare

Kårare kallas de personer som arbetar helt ideellt på Kåren. De arbetar kvällstid under Kårens pubkvällar eller nattklubbar. De hjälper till i köket, i baren och med andra uppgifter som behöver göras under kvällen. Kårarna kan välja helt fritt vilka kvällar de vill jobba och skriver upp sig på en kväll i taget.

Att kåra, som det kallas, är ett väldigt bra sätt att lära känna nya personer och få arbetslivserfarenhet. Kanske är du nyfiken på hur en pub eller nattklubb fungerar. Som kårare får du veta det!

All viktig information om föreningar på Mälardalens högskola hittar du under fliken föreningar.

Studentterminologi

Här hittar du termer som kan vara bra att kunna inför din tid som student på Mälardalens högskola.

Ovvekultur

Ovven är en symbol för studentlivet. Den följer med dig på evenemang och utlandsphester. Ovven får inte tvättas i maskin utan bär med sig alla dina bra och mindre bra minnen. Enda sättet att tvätta ovven är genom att ha den på dig vid bad eller dusch. Många studenter samlar på olika märken som visar vilka äventyr de begett sig ut på.

Rookiesymbol

Under rookieperioden (introduktionsveckorna) får nya studenter bära en symbol som visar vilket program de tillhör. Det gör att nya studenter går att känna igen och att faddrar enklare kan se till att alla nya får en så bra start som möjligt.

Lambo

Lambo är en dryckeslek där studenter kallar upp en annan student för att dricka upp sin dryck till sång. Sången håller på så länge som studenten dricker sin dryck. Leken är frivillig och fungerar som en rolig grej i goda vänners lag.

Maskotar

Varje linjeförening har en maskot. Den speglar ofta det förhållningssätt och den kultur som finns inom föreningen. Under rookieperioden brukar rookies utmanas att stjäla maskotar från andra linjeföreningar. Om en rookie lyckas, brukar linjeföreningen som maskoten blev stulen från utföra ett spex för att få tillbaka den.
Sexmästeriet har en maskot som heter Nubbe som inte får stjälas.

Ös-kulturen

Detta är en kultur som vissa föreningar har på Mälardalens högskola. Den innebär att specifika personer ur föreningen dyker upp på framförallt rookieperioden. De har lite olika klädnad beroende på förening men går oftast att känna igen på deras solglasögon och allvarliga ton. De brukar i allmänhet vilja bli lämnade i fred om inte de själva initierar kontakt.

Sittning

Det finns fulsittningar och finsittningar. Fulsittningen tillåter ovve och brukar ha enklare mat, medan finsittningen brukar innebära kostymklädsel och en finare middag.

Utlandsphest

Trots namnet, är en utlandsphest inte alltid utomlands. Ofta innebär det att festa i en annan stad, exempelvis vid Absolut Gotland, Sjöslaget och Syndafloden. På Mälardalens högskola anordnas bland annat Gurkfejden och Eskilstuna Winter Games.

Dryckeslekar

Här nedanför hittar du populära dryckeslekar och deras regler. Samtliga dryckeslekar går att delta i även om du inte förtär alkohol.

Beerpong

6 Stadiga muggar i en triangelformation med valfri vätska. Kan spelas med en eller två bollar per lag. För att avgöra vem som börjar gäller en hederlig match av sten sax påse där vinnaren väljer vem som startar.

När man kastar får varken hand eller armveck gå över bordskanten (det bestäms innan matchen vad som ska gälla beroende på storleken på det bord som används). Från och med att bollen har kommit i kontakt med muggen tills att den nuddat vätskan får man blåsa i muggen för att försöka få ut bollen. När det kommer till studs är det lite av ett gentlemannaspel. Studsar du bollen mot bordet eller annat föremål och den landar i en mugg räknas detta som två muggar. Dock får mottagarlaget efter första studsen slå bort bollen.

Om ni kör med två bollar och båda landar i samma räknas detta också som två muggar plus att kastarlaget får tillbaka båda bollarna och får köra igen. Undvik gärna studs om ert lag redan ligger före. Beroende på spelplan får man avgöra hur man vill göra med tillbakarullningar. Snor man tillbaka bollen efter ett kast får man göra ett trickshot som är ett kast där man gör det svårare för sig själv genom att stila. Det kan exempelvis vara att man kastar under benet, bakom ryggen eller studsar mot en vägg. Sätter man ett trickshot räknas det som två muggar!

När sista muggen är satt på något lag får man försöka komma ihåg vem som började. Då kan motståndarlaget få en chans till. Sätter de då sista muggen på det andra laget så börjar det om med en mugg per lag tills någon vinner!

Caps

Införskaffa kapsyler utan folie, stora glas och en hel del dryck av valfritt slag samt ett gäng vänner. Sätt er sedan i en ring med ett bens avstånd från glasen som står uppställda i en cirkel i mitten.  Varje person fyller upp varsitt glas med valfri dryck och sedan ställs det ett glas i mitten som samtliga deltagare får fylla på.

Själva leken går till som så att varje deltagare sitter med benen i kors och en kapsyl i handen. Målet är sedan att sätta kapsylen i valfritt glas. Vid en träff svarar ägaren till glaset med ett returkast. Vid en miss dricker man ur sitt glas och tömmer det på kapsyler.

Gas gas

Införskaffa valfri dryck, stora plastglas, två pingisbollar och ett gäng med vänner. Fyll samtliga glas förutom två med dricka och ställ glasen sporadiskt på ett bord. Ställ er sedan runt bordet. Personerna mitt emot varandra börjar med varsin pingisboll och ett tomt glas. Nu är ni redo!

Du ska försöka studsa pingisbollen och sätta den i det tomma glaset. Träffar du på det första försöket så får du skicka glaset till vem du vill. Skulle du missa att sätta bollen efter första försöket skickar du glaset till personen på din vänstra sida. Skulle du träffa ett av glasen i mitten måste du dricka upp innan du får fortsätta. Ditt mål är att sätta ditt tomma glas i det andra tomma glaset, och det kan endast ske om personen på din vänstra sida har det andra tomma glaset. Lägger någon sitt tomma glas i ditt måste du snabbt ta ett glas från mitten och dricka upp innehållet i det glaset. Efter det fortsätter du med det glaset du druckit ur. Det andra glaset skickas till personen mittemot. Glöm inte att sätta igång låten Gas Gas av Goran Bregovic!

Treman

Steg 1: Se till att du har skaffat dig ett stort förråd av dryck. Vad som helst funkar.

Steg 2: Leta reda på någon som kan spelet och lycka till med att lära dig.

Fia med punsch

Införskaffa ett Fiaspel (ju större desto roligare). Byt ut spelpjäserna mot snapsglas eller lagom stora glas. Bestäm vem som ska börja. Spela som vanligt Fia men med skillnaden att man dricker det man har i glaset då man antingen får en knuff eller går ut med spelpjäsen. Pjäser som hamnar i boet skall fyllas på och tas i bruk igen när tillfället ges. Spelet är slut när punschen är slut hos samtliga deltagare.

Cups for game Beer Pong on the table

© Mälardalens Studentkår

Webbproduktion: Alles Web AB, Västerås