Ny student på Mälardalens Högskola

Välkommen till Mälardalens Högskola! Här hittar du all information du behöver för dina första veckor som student, allt om rookieperioden (insparken).

Rookieperioden

Rookieperioden utgör de första veckorna av din studietid. Den anordnas av oss på studentkåren och är fullproppad med roliga aktiviteter. Syftet är att du ska lära känna dina kurskamrater och snabbt komma in i gemenskapen.
 
Rookieperioden för hösten 2021 kommer inte se ut som den gjort tidigare på grund av rådande situation med covid-19. Då studenter är en av grupperna som får sitt vaccin sist och inte kommer vara fullt vaccinerade under rookieperioden så måste vi ha utökade restriktioner. Det innebär att alla evenemang hos studentkåren kommer vara digitala. Linjeföreningarna kan hålla event för sina programstudenter och dessa sker utomhus och flera linjeföreningar får ej beblandas. Kolla med din linjeförening vilka event de anordnar! 
Skulle ett covid-19-utbrott ske hos högskolans studenter kan det innebära att högskolan behöver skjuta upp öppnandet av campus (som är planerad till 4 oktober). Glöm inte att ni är på högskolan i första hand för att studera. 
 
Nedan hittar du sånt som är viktigt för att du ska känna att du har koll och så att du inte missar när något spännande händer. Välkommen till Mälardalens högskola!
 
Om du deltar under rookieperioden finns regler som du behöver förhålla dig till. Dessa regler står samlade i ett policydokument (läs här) och gäller alla. You can read the policy document in English here.

Bli medlem i din studentkår

Undrar du något? Fråga oss!

Medlemskap: info@mdsu.se
Rookieperiod Eskilstuna: event.e@mdsu.se
Rookieperiod Västerås: event.v@mdsu.se
Samtalsstöd: Behöver du prata ut om något jobbigt? Läs om hur du kan få stöd här.

Att-göra-lista för nya studenter

  1. Öppna ett studentkonto
    Du använder studentkontot till att logga in på skolans datorer, studentportalen samt din studentmail. Du kan skapa ett studentkonto här.
  2. Registrera dig
    Inför varje kurs registrerar du dig själv via Ladok. Är du antagen till ett program ska du registrera dig på kurserna i programmet.
  3. Skaffa ett passerkort
    Du behöver ett passerkort för att skriva ut på skolan, öppna salsdörrar och åka gratis med MDH-bussarna. Du beställer ditt passerkort här.

4. Var med på introduktionsdagarna
Några dagar innan terminsstart anordnas aktiviteter
och matnyttiga föreläsningar för att välkomna dig
till skolan. I år anordnas dessa digitalt.

5. Närvara vid uppropet (för vissa)
På följande program behöver du närvara fysiskt vid uppropet: Fysioterapeutprogrammet, socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, specialistsjuksköterskeutbildningarna, förskollärarprogrammet, grundlärarprogrammet f-3, grundlärarprogrammet 4-6, kompletterande pedagogisk utbildning och ämneslärarprogrammet.

6. Bli medlem i studentkåren
Att vara medlem är som att plugga till en tenta:
frivilligt men smart. Det är som medlem som du
maxar din studietid.

7. Delta i rookieperioden
Under rookieperioden finns något för alla. Fester, sittningar, tävlingar, pubrundor, film- och spelkvällar och karaoke är bara några exempel.

Vid några av aktiviteterna tar vi ut en liten avgift för deltagande, men självklart får du som medlem alltid rabatterade priser. Så se till att vara med och bidra till att rookieperioden blir oförglömlig!

I och med corona är det viktigt att tänka på Folkhälsomyndighetens rekommendationer så i vår är alla event digitala.

Kårexpeditionen

Kårexpeditionen finns både i Västerås (röda Kårhuset) och Eskilstuna (Q-huset). Under rookieperioden avviker kårexpeditionens öppettider från ordinarie tider.

Öppettider

Endast öppet för bokade besök, du bokar tid här!

Västerås: Måndag och onsdag 10-14
Eskilstuna: Tisdag och torsdag 10-14

Varför ska du besöka kårexpeditionen?

– bli medlem i studentkåren
– få hjälp med Mecenatkortet
– hämta ut en gratis cykel eller presentkort
– skaffa märken till ovven
– lämna in böcker till Campusbokhandeln för försäljning
– fråga om fester och event
– hämta ut medlemsexklusiva rabatter och goodies
– få stöd vid orättvis behandling
– fråga om nästa kårfrukost, som självfallet är gratis för medlemmar
– …och mycket mer!

Campus billigaste café

Billigt för alla, ännu billigare för medlemmar. Öppet mån-fre 8.30-15.30. OBS! Tillfälligt stängt pga Covid-19!

Som student är det viktigt att hålla koll på sin ekonomi. Kurslitteratur, hyra, räkningar… sånt kostar. Därför finns Café Kåren: campus billigaste café, skapat för att göra ditt studentliv lite godare.

Café Kåren ligger på campus Västerås, inne i det röda Kårhuset bredvid kårexpeditionen. Här finns allt från matiga baguetter, sallader och lätta luncher, till kakor, frukt och glass. Vi har dessutom campus billigaste kaffe! Som medlem kan du nämligen köpa ett kaffekort som ger 11 kaffe för bara 70 kronor. Vilken deal, eller hur?

Hitta på campus

Mälardalens Högskola och studentkåren finns på två orter: Eskilstuna och Västerås. Svårt att hitta? På MDHs hemsida hittar du information om båda orter!

© Mälardalens Studentkår

Webbproduktion: Alles Web AB, Västerås