The Kår on Tour


The Kår on Tour – The Kår on Tour är för dig som bor i Eskilstuna och vill vara med på roliga och varierade aktiviteter tillsammans med andra studenter.

Läs mer

Vi arrangerar bland mycket annat linjeförenings-pubar, filmkvällar, resor och tävlingar. Studentkårens eventansvarige arbetar för att din tid som student i Eskilstuna ska bli så rolig som möjligt och självklart är du välkommen att vara med och skapa våra aktiviteter eller komma med förslag på vad du vill göra.

Studentlivet kommer att leverera många roliga händelser. Vi lovar att en studentikos känsla kommer infinna sig vad vi än hittar på och var vi än befinner oss.

Håll dig uppdaterad på vad som händer i Eskilstuna genom att gilla The Kår on Tour på Facebook. Du hittar dit genom att följa knappen i sidospalten.


Qårhuset


Qårhuset – även känt som ”Q”, är en av byggnaderna i mitten av campus i Eskilstuna.

Läs mer

I Qårhuset finns kårexpeditionen och studentkårens kontor på tredje våningen. Även studentkårens konferensrum Volvorummet finns beläget på tredje våningen. På första våningen finns ett stort pentry och en matsal som fungerar utmärkt för både studier och festaktiviteter. I studentkårens lokal Kårlyan arrangeras det film- och spelkväller för studenterna. Utöver detta finns det ett konferensrum och förråd för föreningarna vid namn LF-rummet samt  gott om studieplatser i byggnaden ifall du vill studera. Behöver du skriva ut finns det en skrivare på första våningen.

Har du någon fråga eller idé? Kom förbi studentkårens kontor. Det finns oftast någon på plats för att hjälpa dig. Se till att gilla Qårhuset på facebook genom att följa knappen i sidospalten för att se vilka aktiviteter som är inplanerade.


Föreningar


Vid Mälardalens högskola finns det en stor mängd linjeföreningar och studentföreningar som arbetar för att göra din studietid så bra som möjligt.

Läs mer

Linjeföreningarna är knutna till särskilda program vid högskolan och det är ideellt engagerade studenter som driver dem. Linjeföreningarna arbetar till största del med utbildningsbevakning, men de anordnar även studiesociala aktiviteter. Genom sina faddrar fyller de dessutom en viktig funktion för de nya studenterna vid introduktionen på högskolan.

Studentföreningarna i sin tur är inte knutna till något särskilt program. De arbetar istället med att anordna sportaktiviteter, fester, eller informera om saker som exempelvis säkert sex. När du kommit in i ditt nya liv som student kan du också engagera dig för att göra livet bättre för dina medstudenter!

För att komma åt olika föreningsfunktioner och läsa ytterligare om föreningarna i Eskilstuna kan du klicka här.


Rookieperioden


Rookieperioden är till för gamla och nya studenter vid Mälardalens högskola. Mälardalens Studentkår vill att du och alla andra studenter ska starta varje termin på bästa möjliga sätt.

Läs mer

Först och främst är det meningen att rookieperioden ska välkomna samtliga nya studenter till Mälardalens högskola. Det görs genom ett gediget samarbete mellan studentkåren samt alla linjeföreningar och studentföreningar. Rookieperioden är fylld av olika evenemang och aktiviteter för att du som ny student ska känna dig välkommen in i studentlivet och den studentkultur som vi har i Eskilstuna.

Tradition och kultur


“Den första gången något händer är det en rolig grej, vid andra gången är det en tradition och vid den tredje gången har det alltid varit så” Alexandra Ringström, eventansvarig 2015-2016
Eskilstuna har länge haft ett studentliv och det har funnits hela två kårhus i staden i form av Studenternas hus och Dekår. De senaste åren har Mälardalens Studentkår inte haft en egen restaurangverksamhet i Eskilstuna utan rört sig runt ute på de olika krogarna och nattklubbarna i staden. Däremot arbetar vi hårt för att ha ett nytt kårhus i staden lagom tills högskolan har ett nytt campus. I sidospalten hittar du lite vanliga termer som kan vara bra att hålla koll på inom studentlivet.

Josefin Häggström
Eventansvarig
Telefon: 021 – 10 16 28
E-post: event@mds.mdh.se


Studentterminologi

Här hittar du flera termer som kan vara bra att kunna inför din framtida tid som student på Mälardalens högskola.

Ovvekultur

Precis som vid många andra högskolor och universitet så finns det en ovvekultur på Mälardalens högskola. Ovven är en symbol för studentlivet och en viktig del i ditt liv som student. Den följer med dig på alla evenemang som anordnas på campusorterna och vid alla utlandsphester du beger dig på. Ovven får inte tvättas i maskin utan den bär med sig alla dina bra och mindre bra minnen. Enda sättet att tvätta ovven är genom att ha den på sig vid bad eller dusch. Många studenter samlar på olika märken som visar vilka äventyr de begett sig ut på och det finns en hel köpes- och byteskultur kring märken vid högskolan.

Rookiesymboler

Under rookieperioden (introduktionsveckorna) vid Mälardalens högskola får de nya studenter som börjar vid högskolan bära en form av symbol som visar vilket program de tillhör. Det gör så att de nya studenterna går att känna igen och så faddrarna enklare kan bedriva sitt arbete för att se till så att alla nya studenter får en så bra start som möjligt.

Lambo

En lambo är en dryckeslek där studenter kallar upp en annan student för att dricka upp sin dryck till sång. Sången håller på så länge som studenten dricker sin dryck. Leken är frivillig och fungerar mer som en rolig grej i goda vänners lag.

Maskotar

Varje linjeförening på Mälardalens högskola har en maskot. Den speglar ofta det förhållningssätt och den kultur som finns inom föreningen. Under rookieperioden brukar linjeföreningarna be sina rookies stjäla maskotar från andra linjeföreningar som en utmaning. Ifall en rookie lyckas sno en maskot brukar den linjeförening som maskoten blev stulen från få utföra någon form av spex för att få tillbaka den. Sexmästeriet har också en maskot som heter Nubbe. Han får dock inte stjälas.

Infadderisten

Mer information inom kort!

Sittning

Under din studietid är sannolikheten stor att du kommer delta på åtminstone någon sittning. På högskolan anordnas det fulsittningar och finsittningar. Det som skiljer dem åt är upplägget av sittningen, där fulsittningen tillåter ovve och generellt sett brukar ha enklare mat medan finsittningen oftast brukar innehålla en finare middag och kostymklädsel.

Utlandsphest

En utlandsphest är en inte så ofta utomlands trots namnet men närmare sagt en annan stad i de flesta fall. Att åka på en fest i en annan stad kan man alltid göra och det kallas att utlandsfesta. En utlandsphest är en fest som någon förening på viss ort anordnar just för att folk från andra städer ska komma till. Exempel på några stora av dessa är; Absolut Gotland, Sjöslaget, Tjällosningen, och Syndafloden. Men får självklart inte glömma de som arrangeras från MDH, i Västerås anordnar Phestmästeriet Gurkfejden och i Eskilstuna håller Sexmästeriet i Eskilstuna Winter Games som är populära resmål för studenter från alla olika håll.

Dryckeslekar

Här nedanför hittar du flera av studenternas populära dryckeslekar och deras officiella regler i Eskilstuna. Samtliga dryckeslekar går givetvis att delta i även om man inte förtär alkohol.

Beerpong

6 Stadiga muggar i en triangelformation med valfri vätska. Kan spelas med en eller två bollar per lag. För att avgöra vem som börjar gäller en hederlig match av sten sax påse där vinnaren väljer vem som startar.

När man kastar får varken hand eller armveck gå över bordskanten (det bestäms innan matchen vad som ska gälla beroende på storleken på det bord som används). Från och med att bollen har kommit i kontakt med muggen tills att den nuddat vätskan får man blåsa i muggen för att försöka få ut bollen. När det kommer till studs är det lite av ett gentlemannaspel. Studsar du bollen mot bordet eller annat föremål och den landar i en mugg räknas detta som två muggar. Dock får mottagarlaget efter första studsen slå bort bollen.

Om ni kör med två bollar och båda landar i samma räknas detta också som två muggar plus att kastarlaget får tillbaka båda bollarna och får köra igen. Undvik gärna studs om ert lag redan ligger före. Beroende på spelplan får man avgöra hur man vill göra med tillbakarullningar. Snor man tillbaka bollen efter ett kast får man göra ett trickshot som är ett kast där man gör det svårare för sig själv genom att stila. Det kan exempelvis vara att man kastar under benet, bakom ryggen eller studsar mot en vägg. Sätter man ett trickshot räknas det som två muggar!

När sista muggen är satt på något lag får man försöka komma ihåg vem som började. Då kan motståndarlaget få en chans till. Sätter de då sista muggen på det andra laget så börjar det om med en mugg per lag tills någon vinner!

Caps

Införskaffa kapsyler utan folie, stora glas och en hel del dryck av valfritt slag samt ett gäng vänner. Sätt er sedan i en ring med ett bens avstånd från glasen som står uppställda i en cirkel i mitten.  Varje person fyller upp varsitt glas med valfri dryck och sedan ställs det ett glas i mitten som samtliga deltagare får fylla på.

Själva leken går till som så att varje deltagare sitter med benen i kors och en kapsyl i handen. Målet är sedan att sätta kapsylen i valfritt glas. Vid en träff svarar ägaren till glaset med ett returkast. Vid en miss dricker man ur sitt glas och tömmer det på kapsyler.

Gas Gas

Införskaffa valfri dryck, stora plastglas, två pingisbollar och ett gäng med vänner. Fyll samtliga glas förutom två med dricka och ställ glasen sporadiskt på ett bord. Ställ er sedan runt bordet. Personerna mitt emot varandra börjar med varsin pingisboll och ett tomt glas. Nu är ni redo!

Du ska försöka studsa pingisbollen och sätta den i det tomma glaset. Träffar du på det första försöket så får du skicka glaset till vem du vill. Skulle du missa att sätta bollen efter första försöket skickar du glaset till personen på din vänstra sida. Skulle du träffa ett av glasen i mitten måste du dricka upp innan du får fortsätta. Ditt mål är att sätta ditt tomma glas i det andra tomma glaset, och det kan endast ske om personen på din vänstra sida har det andra tomma glaset. Lägger någon sitt tomma glas i ditt måste du snabbt ta ett glas från mitten och dricka upp innehållet i det glaset. Efter det fortsätter du med det glaset du druckit ur. Det andra glaset skickas till personen mittemot. Glöm inte att sätta igång låten Gas Gas av Goran Bregovic!

Treman

Steg 1: Se till att du har skaffat dig ett stort förråd av dryck. Vad som helst funkar.

Steg 2: Leta reda på någon som kan spelet och lycka till med att lära dig.

Fia med punsch

Införskaffa ett Fiaspel (ju större desto roligare). Byt ut spelpjäserna mot snapsglas eller lagom stora glas. Bestäm vem som ska börja. Spela som vanligt Fia men med skillnaden att man dricker det man har i glaset då man antingen får en knuff eller går ut med spelpjäsen. Pjäser som hamnar i boet skall fyllas på och tas i bruk igen när tillfället ges. Spelet är slut när punschen är slut hos samtliga deltagare.

© Mälardalens Studentkår

Webbproduktion: Alles Web AB, Västerås